martes, 8 de marzo de 2016

PIERRE LÉVY (1956)

Pierre Lévy, filòsof que estudia l'impacte d'Internet a la nostra 
societat, fixa sis principis rectors del que anomenem hipertext.
M'agradaria comentar-los molt breument en aquesta entrada per a obtenir-ne una definició més complerta abans d'endinsar-nos en un tema especialment engrescador que apuntava ja a l'anterior entrada i que té a veure amb el canvi que l'hipertext suposa sobre la concepció del pensament. Aquests sis agents que destaca Pierre Lévy ens serviran molt per entendre aquestes mutacions que estudiarem sobre el "jo",  la identitat, el pensament i el funcionament de la ment que, efectivament, les noves tecnologies han posat damunt la taula.

Són els següents:
1. METAMORFOSIS. Entén que la red hipertextual està en contínua  construcció i que els canvis són continus.

2. HETEROGENEÏTAT. Fa referència a la diversitat dels nodes i enllaços que hi ha en la red hipertextual. Un hipertext pot unir varis objectes diferents amb relacions diverses.

3. MULTIPLICITAT. Cada hipertext pot ser considerat el node d'un altre hipertext i així successivament de manera que es fa difícil distingir on comença i on acaba un determinat hipertext penjat a la red.

4. EXTERIORITAT. Per aquesta idea, Lévy entén que el desenvolupament d'un determinat hipertext depèn o ve determinat per una interacció amb fenòmens externs i que no es pot saber com es desenvoluparà la red.

5. TOPOLOGIA. Fa referència a la semblança que té navegar per la red a l'experiència que proporciona interpretar un mapa. 

6. MOBILITAT DE CENTRES. Aquest és un punt que trobo especialment interessant i és la idea que la red no té centre sinó que n'hi ha molts i que aquests estan sempre en moviment.

2 comentarios:

  1. Hola, aquest comentari és per a que comproves que funciona el BLOG.
    SALUT!!!!!

    ResponderEliminar
  2. Un Post molt similar a un dels meus.
    Tot bé: els cometaris funcionen.
    Ens seguim.

    ResponderEliminar