viernes, 13 de mayo de 2016

ESCRIPTURA HIPERMEDIA I LECTOAUTORS












Foto: Arnau Dalmases


Com esmentàvem en l'entrada anterior, l'automatisme no és especialment creatiu i ens porta per circuits tancats que no permeten massa opcions de canvi. Deixem doncs aquest concepte i endinsem-nos en la interactivitat constructiva i creativa que els entorns hipertextuals i multimèdia ens posen al nostre avast. En aquesta entrada parlarem breument de l'escriptura hipermèdia i de com ha canviat la figura o el rol del lector, basant-nos en el text "Escritura hipermedia y lectoautores" d'Isidro Moreno.
Un lector d'hipermèdia és, d'entrada, un lector actiu i participatiu. L'escriptura hipermèdia permet participar directament en el devenir del relat seleccionat, convertint el lector en coautor ja que pot transformar el text o, fins i tot, construir propostes que l'autor original no havia previst. En aquest sentit, si ens hi fixem, el lector digital s'apropa d'alguna manera al coautor de l'oralitat ja que la interacció és, finalment, diàleg. També en l'oralitat, els rols del receptor i emissor s'alternen i es complementen contínuament. Per altra banda, l'escriptura digital és propera a l'escriptura tradicional en el sentit que, en totes dues, només la presència del lector fa avançar la lectura (a diferència, per exemple, de l'audiovisual que avança sense necessitat que el receptor hi pari atenció). 
Ara bé, la gran diferència que aporta l'escriptura hipermèdia és que s'aproxima d'una manera especial al funcionament del pensament i de les reds neuronals del cervell: interaccions complexes, capacitat d'inferència, facilitat per a combinar temes... processos, aquests, difícils de sintetitzar en esctructures lineals. També l'escriptura hipermèdia aporta un aspecte nou respecte l'escriptura tradicional i és la seva la seva multidimensionalitat en permetre el diàleg entre diferents "substàncies expressives" (Isidro Moreno, p. 130).
L'escriptura hipermèdia és, doncs, un pas més en l'ús i aplicacions de la hipertextualitat i no només ofereix al lector la possibilitat d'enriquir-se o de conèixer sinó que també permet la possibilitat de debatre continguts, aportar-ne de nous i, finalment, participar activament en la construcció de la cultura i el coneixement de la humanitat que, al cap i a la fi, és de tots i totes.  
Altres companys han escrit entrades sobre el text d'Isidro Moreno. Podeu donar-hi un cop d'ull als seus blogs:
Irene Yvega: Adiós lector, hola lectoautor
Agustí Ballesté: Hipertext i narrativa
Jaume Munné: Estructures lineals vs estructures interactives?   

No hay comentarios:

Publicar un comentario